Thursday, November 7, 2013

Febra musculara

Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, ca urmare a unei activitati fizice la care muschii unei persoana nu se pot adapta. Orice activitate fizica desfasurata o anumita perioada de timp, care presupune efortul intens al muschilor, mai accentuata decat in mod normal, poate provoca febra musculara. Gradul de inflamatie musculara depinde de intensitatea contractiei muschilor in timpul exercitiilor fizice. Intensitatea se pare ca este mai importanta decat durata exercitiilor fizice.

In momentul in care se instaleaza febra musculara, apare o dificultate în desfasurarea activitatilor zilnice, dificultate în a merge, reducerea fortei şi discomfort pentru câteva zile.

Febra musculara apare cu o intarzierere de aproximativ o zi, sau mai multe ore, are un varf de intensitate la aproximativ 1-3 zile de la antrenament si trece complet intr-o perioada de timp intre 4 si 7 zile, toate acestea in functie de intenstitatea antrenamentului, alimentatie si odihna.

Cum va fi tratata febra musculara?
Din fericire exista o serie de masuri care pot fi luate pentru ameliorarea sau chiar prevenirea acesteia: 
- Nu se vor suprasolicita muschii. Rezistenta acestora va creste si se va construi gradual, pentru a se evita durerea. 
- Daca totusi o persoana s-a lasat dusa de val si a facut exercitii fizice de o intensitate mai ridicata, ar putea sa faca o baie fierbinte sau se va duce la sauna. Ambele alternative ar putea ajuta la mentinerea situatiei sub control, iar disconfortul va fi diminuat.
- administrare de antiinflamatoare
- masaj
- pre-stretching
- reechilibrare electrolitica prin intermediul consumarii de 250 ml sucuri naturale de fructe şi miere.

Ce este de facut pentru ca durerea sa dispara?

-     Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca exersarea musculaturii va contribui la disparitia febrei musculare. Aceasta metoda chiar functioneaza destul de bine. Dar acest lucru trebuie facut doar dupa ce intensitatea durerii a scazut. Desi muschiul tensionat va fi inca dureros doar cand situatia pare sa se remedieze se vor face exercitiile fizice. In caz contrar, musculatura poate fi afectata iremediabil mai ales daca nu i se ofera ragazul sa se relaxeze in mod corespunzator. 
-     Pana cand durerile vor ceda, muschii se vor relaxa cu ajutorul masajului. Exista o diversitate de geluri care pot fi utile in acest scop. 
-     Dupa ce va incepe procesul de vindecare al muschilor, se vor lua si alte masuri ajutatoare. Se vor consuma cantitati mai mari de proteine si glucide care au rolul de a contribui la refacerea acestuia. Consumul de zahar, miere si glucoza sau alte alimente de genul acesta (banane, pepene rosu, dar si alte fructe dulci) vor sustine procesul de vindecare. 
-     Daca durerea incepe sa se diminueze, muschiul va fi actionat, cate putin, prin exercitii fizice usoare de intensitate scazuta. Chiar daca apare senzatia de disconfort si durere, vindecarea va fi mult mai rapida.

Deci, cand poti sa faci urmatorul antrenament ?
Majoritatea expertilor considera ca un muschi trebuie sa fie complet refacut (vindecat practic) inainte ca sa fie antrenat din nou. In general, daca mai simti in muschi o usoara duere, crampa, arsura, senzatie de tensiune etc, ar fi bine sa mai acorzi cel putin o zi de pauza musciului respectiv. Cum ramane cu teoria ”cui pe cui se scoate“, adica se observa ca daca antrenezi o grupa cu febra, febra pare sa dispara ca prin minune. Ideea este ca durerea pe care o simti este produsa de substantele descompuse din fibrele musculare afectate, care sunt preluate de nervii senzitivi locali ce transfroma informatia in impuls nervos trimis la creier. Acesti nervi sunt si ei afectati de antrenament, deci au nevoie de refacere - tocmai de asta febra nu este resimtita imediat ci dupa cateva ore pana la o zi. Ideea este ca daca fortezi din nou muschiul, aceste cai nervoase sunt supraincarcate si se blocheaza, nemaitranmitand impulsurile catre creier, deci nu mai simti durerea, chiar daca microtraumlele nu dispar, ci din contra, se agraveaza.

Febra musculara ca indicator al eficientei antrenametului
In genereal se poate utiliza febra musculara ca un indicator al eficientei unui antrenament, dar nu este o masura sigura si nu este recomandata de toata lumea. Se considera ca o febra usoara este indicatorul unui antrenament bun, in timp ce o febra prea puternica poate sa indice un antrenament prea intens pentru capaciatea muschiului respectiv si nivelul sau de antrenament. De asemenea, lipsa febrei musculare dupa antrenament poate sa indice un antrenament sub pragul de stimulare a cresterii musculare. Totusi, cum am mai spus, nu este un indicator sigur, toleranta la durere fiind foarte diferita de la o persoana la alta cat si legatura febra musculara-progrese, fiind persoane care progreseaza fara sa faca febra, iar altele fac febra si totusi nu fac progrese.
Febra musculara nu trebuie sa fie foarte puternica, deoarece in acest caz este un semnal ca muschiul a fost solicitat prea mult. O febra musculara prea puternica, poate afecta muschiul pe perioade de pana la trei saptamani, timp in care nu te poti antrena la maxim, ba chiar vei avea parte de un regres in masa si forta musculara.

Ce se poate face pentru a grabi disparitia febrei musculare?
Reducerea intensitatii/volumului antrenamentului
Consumul crescut de carbohidrati si proteine dupa antrenament
Utilizarea supliementelor: creatina, antioxidanti, hmb s.a. care ajuta foarte mult in refacere si in prevenirea stressului oxidativ.
Incalzirea buna inainte de antrenament se pare ca este cel mai bun mod de prevenire a febrei musculare excesive in timp ce tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene, masaj, gheata etc. nu au dat rezultate satisfacatoare. Folosirea medicamentelor analgezice sau antiinflamatoare este contraindicata, cu exceptia cazurilor foarte grave pentru ca folosirea lor ascunde problema si chiar afecteaza refacerea musculara.
Masajul, stretchingul usor si baile calde pot ajuta la relaxare si refacere mai rapida, disparand astfel si efectul, adica febra musculara.


http://www.worldclass.ro
http://www.sfatulmedicului.ro

http://www.getfit.ro